ANCHOVY HAMSIE

ANCHOVY HAMSIE

Denumire: ANCHOVY + HAMSIE

engleza: Anchovy

franceza: Anchois

Familia: Engraulidae

Specii: 140

Forme de comercializare:
congelat (-18º C), întreg, flaps, D/E (decapitat-evioscerat), IQF( congelat individual) sau bloc; ambalat la bax ~ 20 kg,

Mod de prezentare: intreg, flaps, D/E (decapitat-evioscerat);

Origine: Peru, Grecia, Turcia,

Marime: +12 cm/ bucata

Mod de consum (preparare): gratar, prajit, afumat, marinat, sarat

Valoare nutritiva: vitamine B12, D, P, acizi grasi Omega 3, fosfor

Retete: vezi site www.DonMariano.ro

Lumea confunda hamsia cu sprotul. De fapt anchovy = anchois = hamsie.
Anchois nu este fileu sarat de anchoix ci este denumirea in franceza a hamsiei, in engleza: anchovy.
Hamsia (Engraulis encrasicholus) este un peşte marin albăstrui de circa 20 cm lungime (la vârstă adultă), are ochii mari si gura despicata pana spre uperculi. Pe coada solzi mici, asezati perechi.
Lungimea minima admisa a hamsiei ce poate fi retinuta dupa capturare este de 7 cm.
Lungimea oisnuita este de 12-14cm. Varsta maxima: 2-3 ani.

Traieste in bancuri (zeci de mii de pesti), in zonele tropice si temperate calde ale tuturor oceanelor. Cel mai numeros in America de Sud.
In Marea Neagra traieste in zona costiera de litoral. Din Marea Neagra migreaza dupa hrana in Marea Azov.
Se hraneste cu animale planctonice (majoritar copepode) dar si cu alge.
Femela produce 13000 – 20000 ice, in functie de marimea ei, in lunile iunie- august (in Marea Nordului) si in lunile aprilie – septembrie (in Marea Mediterana).

Multe specii de Anchovy sunt de mare importanta economica. Hamsia este mai scumpa si mai apreciata decat sprotul.
Se consuma sarat, marinat, afumat, prajit, conserve.
Extrem de popular in Grecia, Turcia, Italia, Croatia, Spania.
Captura anuala europeana si in vestul Africii este de 200.000 – 300.000 tone.
Captura in zona Americii de Sud este de 15 milioane de tone.