CALAMAR
CALAMAR
Denumire: Calamar
latina: Loligo vulgaris
engleza: Squid
Ordinul: TEUTHIDAE
Familia: Moluste
Specii: peste 300 de specii
Forme de comercializare:
congelat (-18º C), întreg, tub, inele, inele panetate
Mod de prezentare: punga 500 g; punga 1 kg, vrac 5-10 kg
Origine: Spania, Grecia, America de Sud, Asia
Marime: U5 – U10 bucati/ kg, U21 – U40 bucati/ kg; U41 – U60 bucati/ kg
Mod de consum (preparare): grill, umplut, prajit, marinat, cuptor,
Valoare nutritiva:
Retete: vezi site www.DonMariano.ro
Calmarul este un cefalopod marin. Ca si celelalte cefalopode (sepia si caracatita), calamarul are un cap distinct, simetrie bilaterala, mantie, iar in jurul gurii calmarii au 10 tentacule, dintre care două sunt mai lungi şi servesc la prinderea victimei. Corpul calmarilor este torpiliform şi poate atinge lungimea (împreună cu tentaculele) de 18 m la cei gigantici. Gura calamarului are un cioc ascutit cu ajutorul caruia rupe prada in bucati, pentru a o manca
Calmarii au doi ochi bine dezvoltaţi, iar speciile de adâncime au şi ochi termoscopici.
Majoritatea calamarilor au o lungime maxima de 60 cm, fara cap, o greutate de 2-3 kg.
Cea mai mica specie are 3 cm lungime.
Sunt animale răpitoare şi se hranesc, de obicei, cu peşte.
Înoată foarte repede, cu ajutorul a două înotătoare triunghiulare, şi atinge viteze de până la 55 km/h.
Calmarii sunt dotaţi cu câte o pungă de cerneală, dar sunt lipsiţi de cochilia externă. În schimb, îşi schimbă coloritul după mediul înconjurător. Calamarul se camufleaza extraordinar de bine pentru a pacali pradatorii ( balenele, rechini, etc), precum si prada (alte cefalopode, pesti)
Trăiesc în adâncuri şi se întâlnesc in toate oceanele si marile, (mai mult în mările tropicale).
Femelele sunt mai mari decat masculii.
Captura europeana este de 10.000 – 20.000 tone annual.
La noi se comercializeaza calamarul european, Loligo vulgaris (Common Squid).
Calmarii pe care ii folosim in alimentatie au dimensiuni mici. De obicei, ei se pescuiesc in marile sudice ale tarilor asiatice: Vietnam, China, Japonia si altele.
In zona Chile (Oceanul Pacific) se pescuieste calamarul Giant. Cei mai tineri sunt cat un om.
Se consuma corpul calamarului (tubul) care se poate umple (calamari umpluti), inele din tub. Bratele, tentaculele si cerneala sunt comestibile. Numai ciocul nu se mananca.
Calmarii se disting de alte fructe de mare, mai ales prin modul de preparare, foarte repede (altfel carnea devine ca o guma), sau foarte mult, ca ei sa devina moi.
Calmarii se adauga in salate din fructe de mare, se prajesc (pane), si sub forma de rulada (calmari umputi).
