CALCAN

CALCAN

Denumire: CALCAN
latina: Scophtalmus maximus
engleza: Turbot

Ordinul: PLEURONECTIDAE
Familia: Scopthalmidae

Specii: 20

Forme de comercializare:
congelat (-18º C), întreg IQF( congelat individual) sau bloc; ambalat la bax ~ 20 kg,

Origine: Romania, Norvegia

Marime: 1-2 kg/ bucata, +2 kg /bucata

Mod de consum (preparare): prajit, gratar, pane,

Contine: proteine, vitamina B12, selenium, niacina, magneziu si fosfor.

Retete: vezi site www.DonMariano.ro

Calcanul aparţine familiei peştilor turtiţi, cu corpul plat. Familia contine aprox. 20 de specii care traiesc toate in Atlanticul de Nord., Marea Baltică, Marea Mediterană şi Marea Neagră. Zonă principală de pescuit este Oceanul Atlantic de Nord.

Calcanii au ambii ochii pe partea stanga, corpul asimetric, aproape circular, acoperit cu solzi cicloizi sau ctenoizi. Calcanii au partea inferioară de culoare albă, iar partea superioară este de un gri închis sau maro şi au pe pielea lor nişte umflături mici caracteristice, care seamănă cu pietrele. El are o gură mare, cu mulţi dinţi mici, şi ascuţiţi.

Calcanul traieste pe terenuri nisipoase, pietroase, la adancimi de 20-70 m.
Este întalnit în toate apele europene din Islanda în Maroc, inclusiv Marea Baltică, Marea Mediterană şi Marea Neagră. Zonă principală de pescuit este Oceanul Atlantic de Nord.

Este un peste rapitor, se hraneste in marea majoritate cu alti pesti de fund si de asemenea cu crustacee mari
El poate să crească până la o lungime de un metru şi ajunge la o greutate de 20 kg. Poate trăi până la varsta de 22 de ani.

Sunt mult mai mulţi calcani de gen masculin decât de gen feminin în toate zonele populate.
Calcanul devine matur sexual la 3 –5 ani şi depune icre în perioada aprilie-august, la adancimi de 10 / 40 metri. O singura femela produce 5-15 milioane de oua.
Larvele de calcan, la fel ca toate larvele peştilor cu corpul plat, sunt iniţial simetrice şi plutesc în poziţie verticală în apă. Numai în cursul dezvoltării sale, ochiul se mută dinspre partea din spate a capului pe partea cealaltă a corpului.

Calcanul este cultivat în crescătorii şi, prin urmare, este disponibil pe tot parcursul anului.
Valoarea culinara si gustative ridicata a carnii de calcan face din acest peste un produs de lux foarte cautat.
Carnea de calcan este de culoare albă, fermă şi are e o aromă subtilă, rafinată.
Calcanul este deosebit de gustos atunci când este pregătit în cuptor.
Greutatea ideală este de aproximativ trei kilograme.