CAPELIN
CAPELIN
Denumire: CAPELIN
latina: Mallotus villosus
engleza: Capelin or caplin
Familia: Osmeridae
Specii: 13 specii
Forme de comercializare:
congelat (-18º C), întreg, bloc; ambalat la bax ~ 20 kg,
Mod de prezentare: intreg,
Origine: Norvegia, Islanda, Canada
Marime: 30 –40 bacati/kg, 40-45 bacati/kg, 45-50 bucati/ kg
Mod de consum (preparare): prajit, fiert, gratar, marinat, afumat, icre (kaviar negru si kaviar rosu)
Valoare nutritiva:
Retete: vezi site www.DonMariano.ro
Capelinul este un peste pelagic, migrator, ce traieste in bancuri.
Lungime maxima 20 cm, varsta maxima 7 ani.
De culoare argintie, dinti mici, au cel putin 150 de solzi asezati in rand longitudinal. Masculii au solzii mai aspri si culoarea mai inchiasa. Femelele sunt mai mari.
Traieste in ape reci, marile Arctice si Oceanul Atlantic, Marea Barents.
Se hraneste cu animale de plancton: copepode, amfipode.
Capelinul devine matur sexual la varsta de 2-5 ani.
Femelele produc 6000 – 12000 oua, adezive, care ajung pe alge si pietre la adancimi de 2 – 100 metri.
Majoritatea adultilor mor dupa depunerea icrelor, rata de mortalitate la masculi este de aproape 100%.
Capelinul constituie hrana de baza pentru :cod, saithe, baleen, foci, hering, macrou.
In anii in care prolifereaza heringul, sunt cantitati mici de capelin, deoarece heringul mananca larvele de capelin.
Se consuma atat carnea cat si icrele de capelin. Capelinul mai este folosit pentru uleiul de peste.
Icrele sunt o delicatesa in Norvegia.
Japonezi sunt mari consumatori de icre de capelin “masago”. In combinatie cu wasabi (hreanul verde japonez) rezulta “wasabi caviar”.
La noi kaviar negru si rosu din icre de capelin.
Fluctuatiile pescuitului sunt diferite de la an la an, ajungand in anumiti ani pana la 2 milioane de tone.
Capelinul se pescuieste doar 1 luna jumate, intre 15 februarie si 15-30 martie, apoi se pastreaza congelat.
