COD

COD

Denumire: COD
latina: Gadus morhua
engleza: Cod

Familia: Gadidae

Specii: 60 specii

Forme de comercializare:
congelat (-18º C): – întreg D/E (decapitat / eviscerat); ambalat la bax ~ 20 kg
- file, cu piele si fara piele, interfoliat, IQF, ambalat la bax 10 – 20 kg

Origine: Norvegia, Canada, Insulele Feroe, Islanda

Marime: – +300 -+1.200 g/bucata
- fileuri: +150 – 400 g/bucata

Mod de consum (preparare): fiert, gratar, prajit, pane cu diferite sosuri, cuptor

Contine (Calitati nutritive): proteine 17%, lipide 0,3%, calciu, fosfor, selenium, sodium, acizi grasi nesaturati Omega 3, vitamina B12,

Retete: vezi site www.DonMariano.ro

Codul este un peste marin din familia gadidae, având corpul mai mult sau mai putin alungit, acoperit cu solzi mici, moi si zimtati, are un cap relativ mare, iar partea superioară a gurii este proeminentă.
Este pestele de consum cel mai important din lume, răspândit în zonele nordice ale Oceanului Atlantic si ale celui Pacific.
Ating lungimea de110 cm, si o greutate de aproximativ 15 kg.
Culori diferite in functie de microclimat.

Codul propriu-zis sau morua (Gadus morhua), preponderent în Oceanul Atlantic, atinge lungimea de 1,5 m, are spatele cenusiu cu pete rotunde cafenii (engl. Atlantic cod); cel din Pacific (Gadus macrocepahlus) este mai deschis la culoare, gălbui cu pete maronii (engl. Pacific cod, gray cod) si de talie mai mică. Se comercializează drept cod pătat.
Adesea, sub denumirea de cod se comercializează si celelalte specii de gadidae:. eglefin, merlan, bacaliar, merluciu, leng, pollack (cod negru).

Codul se hrăneşte cu crabi, peşti mici, precum şi cu viermi inelaţi.
Codul ajunge la maturitate sexuală după 6 sau 15 ani. Sezonul de depunere a icrelor este primăvara şi o femelă poate depune de la 500.000 la 5 milioane de ouă.

Codul (din toate speciile) reprezinta 14 % din totalul pescuitului mondial.

Traieste in ape de preferinta reci, 2-10 grade C, in Oceanul Atlantic, Zonele arctice, Marea Nordului, Marea Baltica.
De pe vremea vikingilor codul a fost un produs de baza al comertului din tarile nordice.
Cele mai importante tari producatoare: Norvegia, Islanda, Rusia,Insulele Feroe, China, Irlanda
In Romania se comercializeaza: codul saithe, silver smelt (codul argintiu), blue whiting (merlan), Alaska Pollack, red fish, haddock (eglefin).

Codul conţine foarte puţine grăsimi şi este cunoscut pentru carnea sa fermă şi în acelaşi timp fragedă. Are un gust plăcut, foarte puţin sărat.
Metoda clasică de preparare a codului este fierberea.