CRAP

CRAP

CRAP

latina: Cyprinus Carpio
engleza: Carp

Familia: Cyprinidae

Specii: 2000 specii

Forme de comercializare:
congelat (-18º C), - întreg, D/E (decapitat – eviscerat), eviscerat, fileu cu piele si fara piele, IQF, ambalat la bax 20 –25 kg

Mod de prezentare:

Origine: Romania, Argentina, USA

Marime: + 1,5 kg/bucata, (intreg, D/E, eviscerat); +800g/bucata pt fileuri

Mod de consum (preparare): prajit, gratar, cuptor, conserve,

Valoare nutritiva: vitamina B12, seleniu, proteine si fosfor

Retete: vezi site www.DonMariano.ro

Crapul este un peste de apă dulce din familia ciprinidelor, cu solzii mari, argintii-ruginii, cu buza groasă si cu două perechi de mustăti pe falca superioară. Peştele are un corp puternic, cilindric şi o lungă înotătoare dorsală. Spatele crapului este verde-maro spre negru, iar burta este de culoare galbenă-albă. O caracteristică a crapului sunt dinţii lui faringieni, care sunt în trei rânduri, pe partea din spate a gâtului chiar la începutul esofagului său. Aceşti dinţi sunt folosiţi pentru zdrobirea şi măcinarea alimentelor.
Este răspândit aproape pe tot globul, populând apele dulci si cele salmastre.
Este originar din Asia, de unde a patruns de-a lungul secolelor in Europa, probabil adus de romani.
În prezent crapii sunt cei mai faimoşi peşti de crescătorie şi se găsesc din abundenţă în apele line. Crapul creşte mult mai încet în sălbăticie decât în crescătorii.
Lungimea corpului poate atinge lungimea de 1 m, iar masa maximum 40 kg. Trăieste până la 30 de ani, uneori si mai mult.

Ajunge la maturitatea sexuală la 4 -5 ani. Femela poate depune o cantitate de icre de pana la 23 % din masa sa neta, intre 650.000 – 1.000.000 icre pe an.
In lunile aprilie – mai depune icre în zonele riverane unde se găsesc plantele acvatice de care se pot lipi ouăle cleioase.

Crapii sunt peşti care locuiesc la adâncimi mari şi îşi petrec iarna în cele mai adânci ape pe care le pot găsi. Datorită stării lor de inactivitate din lunile reci ei nu necesită o alimentaţie bogată.

Crapul se hraneste scurmand fundul apei pana la o adancime de 20 de centimetri. Meniul de baza este format din larve, viermi, scoici, plante etc. Exemplarele mari se hranesc si cu pestisori, broaste sau raci. In mod normal un crap consuma zilnic o cantitate de hrana egala cu dublul greutatii sale.

Datorita calităţii excelente a cărnii crapul este una dintre cele mai populare specii de peşte de apă dulce din întreaga lume.
Crapul este cunoscut pentru carnea lui gustoasă, fără grăsime, cu o valoare nutritivă înaltă. Crapul din iazuri după ce a fost prins, trebuie să fie păstrat timp de câteva zile în apă curată ca să îşi piardă din gustul de nămol.

De la el au fost obtinute mai multe varietăti domestice: (crapul solzos, crapul-oglindă, crapul golas etc.) care se cultivă, de regulă în crescatorii.

In Romania sunt cunoscute 7 specii de crap:
1.Crapul Comun ( Ciprinius Carpio) – seamana cu carasul.

2.Crapul Salbatic
Este cea mai raspandita specie din Romania.
Traieste in lacuri neamenajate, Dunare, Delta Dunarii.

3.Crapul Oglinda (Salmont), nu are solzi pe cea mai mare parte a suprafetei corpului. Are culoarea brun-galbui. Poate ajunge pana la o greutate de 30 kg.

4.Crapul Golas este asemanator crapului oglinda. Ii lipsesc in totalitate solzii de pe corp.
Creste in iazuri si helesteee, poate ajunge la o varsta de 35-40 ani si o greutate de 40 kg.

5. Amurul sau Tenul (crapul chinezesc). Are corpul fusiform, ajunge la o lungime maxima de 1,3 metri si o greutate de 30 kg.

6. Fitofagul

7. Novacul (sanger)