CREVETI

CREVETI

Denumire: CREVETI
latina: Penaeus monodon
engleza: Shrimps and Prawns

Ordinul: Decapodelor

Specii: peste 100 de specii de crustacee

Forme de comercializare:
congelat (-18º C), întreg cruzi, decorticati cruzi cu coada, decorticati prefierti cu coada si fara, IQF, bax 5-10 kg

Mod de prezentare: punga 500 g, punga 1 kg, bax 5-10 kg

Origine: Norvegia, Danemarca, Asia,

Marime: intregi cruzi 4/6; 13/15; 16/20; 21/30 bucati/ kg
decorticati cruzi cu coada, 16/20 bucati/ kg
- decorticati prefierti cu coada 16/20; 21/30; 26/30; 31/40 bucati/ kg
decorticati prefierti fara coada 100/200; 200/300 bucati/ kg

Mod de consum (preparare): cruzi, fierti, prajiti, gratar, cu sosuri, cu legume, adaos in salate, marinati, etc.

Valoare nutritiva: acizi grasi nesaturati OMEGA 3, iod, magneziu, calciu

Retete: vezi site www.DonMariano.ro

Crevetii sunt crustaceele cel mai des intalnite.
Corpul are intre 2-30 cm lungime si este turtit si incovoiat.
Crevetele este unisexuat si se dezvolta prin metamorfoza.
Populeaza intregul Ocean Planetar.
Depun 2.000-14.000 oua, dupa ce le tin atasate de abdomen 1-2 luni. Femelele depun oua de 2-3 ori/an.
Traieste la adancimi de 0-20 m sau 50- 500 m in ape reci.
Crevetii sunt hermafroditi -1-2 ani barbat, 1-2 ani femela.
Mananca nevertebrate de pe fundul apelor.

Baltic Prawns: Shrimpi de Marea Baltica (Danemarca, Suedia)
Devin maturi sexual dupa varsta de 1 an.
Traiesc in golfuri si fiorduri.
Femela depune 400 – 2500 oua, de 1-2 ori pe an.
Se hranesc cu viermi mici si crustacee.

Deep sea prawn (Pandalus Borealis) (origine Norvegia)
Creveti de mare adancime, traiesc la 50 –500 m pe fundul mari.
Marimi: 16-17 cm lungime
Sunt hermafroditi: 2 ani barbati si 2 ani femele.
Depune 1000 – 30000 oua toamna, sunt purtate atasate de burta femeleii toata iarna.
Se hranesc cu viermi si crustacei.
Aproximativ 200.000 tone se prind annual in Groelanda, Islanda si Norvegia.

Crevetii sunt o sursa nemaipomenita de proteine, iod, magneziu, natriu, cupru, zinc si alte microelemente.
Crevetii se afla in topul celor mai dietetice produse, fiind deosebit de sanatoase. Este unul dintre cele mai echilibrate alimente, fiind saraci in grasimi. Sunt usor absorbiti de organism, in proportie de 97%.
In general crevetii se adauga in salate, mancarurile cu peste, sosuri si aperitive, dar ii putem pregati si separat. Crevetii se prepara pe gratar, se prajesc cu usturoi, ceapa sau se coc in sos de smantana. Se servesc fierbinti.
Cei mai apreciati dupa gust si calitati nutritive sunt crevetii mici, de 2-3 grame, ca de exemplu Pandalus borealis. Acestia sunt deliciosi mai ales in salate.
In ultimii ani, Thailanda, Vietnam si China au dezvoltat importante ferme de creveti si sunt principalii distribuitori ai acestor crustacee. Totusi, SUA ocupa primul loc dupa numarul amatorilor de creveti.

Creveti Black Tiger

Crevetii Black Tiger sunt gasiti in Sudul Asiei: Vietnam, Thailanda, China, India, Bangladesh, Indonezia.
Crevetii BT au carapace maronie, albastra, gri sau negra, cu dungi, care atunci cand sunt gatiti se transforma in roz, portocaliu si rosu.
Creveti BT cresc rapid, deoarece cresc in ape calde, tropicale.
Toti crevetii sunt intr-un ciclu de transformare pe masura ce cresc, o carapace mai mica schimbandu-se intr-una una mai subtire ce se intareste pana la urmatoarea schimbare.
Dintre creveti, creveti Black Tiger sunt cei mai vanduti. 80% provin din ferme si restul 20% din mediul natural.
Marimea lor este data de numarul lor pe livra, (~ 465 g).
De ex: 16/ 20 inseamna 16- 20 bucati/ livra ~ 465 g.
Cu cat numarul este mai mic, cu atat crevetele este mai mare.
Cu cat crevetele este mai mare, cu atat si pretul creste.

Crevetii BT au carnea cu o textura ferma. Este usor de lucrat cu ei. Pot fi gatiti intregi, in carapace sau scoasa carapacea inainte de a fi gatiti.
Creveti BT crescuti in ape cu salinitate scazuta sunt mai moi decat cei din ocean.
Crevetii se afla in topul celor mai dietetice produse, fiind deosebit de sanatosi. Este unul dintre cele mai echilibrate alimente, fiind saraci in grasimi.
Sunt bogati in acizi grasi nesaturati Omega 3, proteine, iod magneziu, calciu.
In medicina traditionala chineza sunt folositi in tratamentele impotriva bolilor osoase, insomniilor si nervozitatii.
Revigoreaza organismul.
Se mananca cruzi, fierti, prajiti, gratar, cu sosuri, cu legume, etc.