DORADA

DORADA

Denumire: DORADA
latina: Sparus aurat
engleza: Gilthead seabream

Ordin: Perciformes
Familia: Sparidae
Specii: aproximativ 200 de specii diferite

Forme de comercializare:
congelat (-18º C), întreg, fileu cu piele, eviscerat, IQF( congelat individual) sau bloc; ambalat la bax 10- 20 kg

Mod de prezentare: întreg, fileu cu piele, eviscerat,

Origine: Turcia, Grecia, Italia, Spania

Marime: -intreg 200-300; 300-400 ; 400-600 g / bucata
-fileuri 100-150 g/bucata

Mod de consum (preparare): gratar, cuptor, prajit, ciorba sau gatit cu legume

Valoare nutritiva: omega 3,vitamine, calciu, proteine

Retete: vezi site www.DonMariano.ro

Dorada are corpul foarte turtit lateral, oval, cu solzi subtiri. Spatele si capul sunt verzui-albastrui. Laturile sunt argintii cu reflexe galbui-aurii, iar abdomenul este albicios. Un semn distinctiv este banda aurie dintre ochi săi şi o pată aurie pe obraji, de la aceste trăsături îi vine denumirea de “plătică de aur”.

Are o durata medie de viata de 11 ani. Creste pana la o lungime maxima de 70 cm, poate cântări până la 2,5 kilograme

Raspandit pe coasta estica a Atlanticului si in Marea Mediterana.
Traieste in apele mai calde de coastă, la o adâncime mai mică de 30 metri. Habitatul principal al doradei este Marea Mediterană. Este pescuit într-o măsură foarte mare în Italia, Grecia, Turcia şi Egipt.

O caracteristică specială este faptul că nu există doradă de sex masculin sau feminin şi, prin urmare, acestea sunt clasificate ca hermafrodite.
Depune icrele in noiembrie-decembrie.

In general prefera intinderile de nisip si zonele bogate in vegetatie.
Se hraneste in speical cu moluste (chiar stridii), crustacee si chiar pesti. Deoarece molarii şi incisivii sunt foarte puternici pot sparge si scoicile.

Israelul a fost prima tara care a construit, in largul marii, spatii imense ingradite, unde pestii cresc, se dezvolta si se inmultesc. Este un peste de crescatorie foarte bun, pentru ca e crescut in mediul lui natural.
Între timp, dorada este cultivată cu succes în Grecia, Turcia, Israel şi Spania.
Este unul dintre cei mai pescuiti pesti din zona Mediteranei pentru carnea sa alba foarte gustoasa.
In Romania aceasta specie este cunoscuta doar de cativa ani,
Carnea moale, cu un gust aparte, este bogata in proteine si vitamine.
Inima acestui peste nu cantareste mai mult de 2-3 grame. Contine cateva sute de vitamine, minerale, proteine care ajuta organismul sa lupte mai bine cu toate virusurile.