HERING
HERING
Denumire: HERING
latina: Clupea harengus
engleza: Herring
Familia: Clupeidae
Specii: 180 de specii
Forme de comercializare:
congelat (-18º C), întreg, flaps, fileuri, bloc; ambalat la bax de10 kg, 15 kg, 20 kg
refrigerat (+2º C – +4º C)
- marinat – rondele sau fileuri, ambalat in galetuse 1-3 kg
- afumat – a) fileuri, b) D/E (decapitat / eviscerat), c) eviscerat
Mod de prezentare: intreg, flaps , fileuri
Origine: Norvegia, Islanda, Irlanda, Polonia
Marime: 200-300, +250 g, +300 g/ bucata, heringul de marea Baltica + 20 cm / bucata
Mod de consum (preparare): gratar, cuptor, prajit, afumat, marinat, sarat, conserve
Valoare nutritiva: vitamine A, D si B12, omega 3, calciu, iod, fosfor.
Retete: vezi site www.DonMariano.ro
Heringul este un peşte care se găseşte în Marea Baltică, Marea Nordului, în Nordul Oceanului Atlantic (de pe malurile Norvegiei şi Groenlandei, până pe malurile Carolinei de Nord).
Este un peste pelagic, de banc, traieste la adancimi de 200 metri, si poate ajunge la o lungime maxima de 40 de centimetri, greutate de 1 kg, si o vârstă de aproximativ 20 de ani.
Cel mai popular peste din lume, ce reprezinta 1/3 din productia totala de peste a lumii. Anual se pescuiesc 20 milioane tone.
Are un corp suplu alungit, acoperit cu solzi. Spatele heringului are culori care variază de la verde gălbui la albastru-negru. Abdomenul este alb şi înotătoarele sunt de un argintiu strălucitor. Datorită aspectului strălucitor caracteristic, heringul poate fi adesea observat în largul mării cu ochiul liber.
Heringul se hrăneşte cu plancton ca şi crusatecei mici, melci de mare sau puiet de peşte. În timpul zilei rămâne în adâncime şi numai noaptea se ridică la suprafaţa apei.
La vârsta de 3-7 ani heringii sunt apţi de reproducţie, femelele depunând aproximativ 500.000 icre, care sunt apoi fecundate de masculi în apă. Icrele fecundate sunt lipicioase şi se lasă la fund unde se lipesc de pietre sau plante.
La noi vine specia Clupea Harengus, din zona Marii Nordului (Norvegia, Islanda, Olanda, Scotia, Irlanda), din zona Marii Baltice: Polonia
Heringii sunt deosebit de delicioşi, contine acizi grasi nesaturati Omega 3 (1,8 mg /100 g peste), fosfor, iod, calciu.
Fiind un aliment echilibrat si usor digerabil este recomandat in curele de slabire.
