HOMAR

HOMAR

Denumire: HOMAR
latina: Homarus gammarus
engleza: Lobster

Familia: Homaridae
Ordinul: Decapoda
Specii:-

Forme de comercializare:
congelat (-18º C), întreg, congelat individual in apa de mare; ambalat la bax – 5kg,

Mod de prezentare: intreg, congelat individual in punga

Origine: USA, Canada, Europa

Marime: 250 g/ bucata, 350 g/ bucata, 450 g/ bucata

Mod de consum (preparare): fiert, prajit pe gratar, ficatul verde, icre rosii de homar, adaos in salate

Valoare nutritiva: omega 3, potasiu, zinc, selenium, vitamina A, B, B 12, D

Retete: vezi site www.DonMariano.ro

Homarul este un custaceu marin cu zece picioare, comestibil, ce poate fi gasit in apele reci de pe coastele pietroase ale continentelor.
Cand sunt vii, au o culoare inchisa ce variaza intre negru-verzui, albastru-verzui, maro-rosiatic, iar cand sunt gatiti capata culoarea rosie.
Pot atinge dimensiuni foarte mari, 80 cm – 12 m, greutate 5 – 15 kg.
Dimensiunea obisnuita este de 30 cm si greutate de 300 – 500 grame/ bucata.
Maturitatea este dupa 4-5 ani.
Sunt umblatori, dar pot si innota folosind cozile ca un evantai.

Homarus gammarus este greu de distins fata de cel american (homarus americanus) – cea mai buna distincite este locatia geografica: homarul european este gasit in Estul Oceanului Atlantic ( Franta, Irlanad, Norvegia) si homarul american este gasit in vestul Atlanticului (SUA, Canada).

Traieste la temperaturi intre 15-20º C. Este solitar si teritorial, traieste in gauri din fundul marii in timpul zilei (pana la maxim 50 metri). Nu suporta migratii mari, maxim 4-5 km.

In timpul noptii iese dupa hrana. Dieta sa contine: crabi, moluste, viermi, plante sau pesti.
Femelele devin mature la varsta de 5 –7 ani (greutate ~ 350 grame si lungime 22- 23 cm).
Femela depune 5.000 – 40.000 de ice in functie de marimea ei.
Cresterea este lenta, variaza functie de temperatura apei. Adultii se transforma odata sau de doua ori pe an, devenind cu 1-2 cm mai lungi de fiecare data.
Lungimea minima permisa la pescuit este de 20-21 cm.
Sunt scumpi ~ 15 Euro/kg deoarece capturile sunt mici 2.000 tone/an in Europa.

Homarii sunt crustaceele cele mai cautate de gurmanzii din intreaga lume. Femelele au carnea mult mai gustoasa. De obicei, homarii se servesc fierti sau prajiti pe gratar.
De la homari se mai si mananca ficatul vrde (al masculului), precum si icrele rosii.
Utili in curele de slabire, nu au grasimi, bogati in proteine. Contine mult Omega 3, potasiu, zinc, selenium, vitamine A, B, B12, D.