PASTRAV
PASTRAV
Denumire: PASTRAV,
latina: Salmo trutta
engleza: Trout
Familia: Salmonidae
Specii: 66 de specii
Forme de comercializare:
congelat (-18º C)- întreg eviscerat, IQF( congelat individual) sau bloc; ambalat la bax 8-10 kg
Mod de prezentare: intreg eviscerat, IQF
Origine: Romania ,Turcia, Grecia, Spania,
Marime: 150-250 g/ bucata, 200-300 g/ bucata, 300-400 g/ bucata
Mod de consum (preparare): gratar, prajit, afumat, marinat, icre, pane, rasol
Valoare nutritiva: vitamine A, D si B12, acizi grasi Omega 3
Retete: vezi site www.DonMariano.ro
Păstrăvul face parte din familia Salmonidae.
In funcţie de habitat şi de forma corpului există: păstrăv de mare, de lac, păstrăv brun, etc.
Păstrăvii trăiesc în râuri, pâraie şi alte ape dulci. Există, de asemenea crescătorii foarte mari în special în Scandinavia, Germania, Franţa, Spania şi Italia.
1. Pastravul de munte (Salmo Trutta)
Are lungimea de 21-37 cm, iar greutatea 200 – 300 g, rar ajungand pana la 1,5 kg.
Coloratia variaza dupa varsta, sex, natura si temperatura apei. La adulti spatele este cafeniu-verzui, ce pete rotunjite negre sau rosii. Laturile corpului sunt galbui, cu pete negre si rosii.
Traieste in paraie de munte cu apa rece, limpede si mult oxigenata, la temperaturi maxime de 15º C. Se ascunde pe sub pietre sau pe langa malurile umbrite.
Se hraneste cu insecte, viermi, crustacei, pesti mici, icre si chiar cu proprii pui.
Depune icrele in octombrie – decembrie, urcand spre munte, infruntand cascade si bolovani.
2. Pastravul curcubeu (Salmo Iridaeus)
Tarieste in raurile din Europa si din vestul SUA. In Romania in apele de munte.
Regiunea de bastina a pastravului curcubeu este California, de unde a fost adus in Europa, in anii 1880.
Caracteristica păstrăvului curcubeu este o dungă de culoare roşu aprins, care se întinde de-a lungul corpului, fiind recunoscut foarte uşor.
Are corpul ca un fus turtit lateral, spinarea este gri-albastie, burta alba, flancurile au culoarea curcubeului.
Se hraneste cu insecte, crustacee, pesti mici.
Păstrăvul curcubeu poate ajunge la 70 centimetri şi poate cântări până la şapte kilograme.
Păstrăvul curcubeu a fost iniţial peşte de apă sărată, cu toate acestea în prezent, este cultivat şi în crescătoriile cu apă dulce.
Depune icrele in februarie-aprilie, fapt ce favorizeaza in buna masura reproducerea lui pe cale artificiala.
3.Păstrăvul de lac are un corp în formă de torpilă şi trăiesc patru până la şase ani.
Păstrăvul de lac preferă lacurile bogate în oxigen.
În perioada de depunere a icrelor părăsesc acest habitat şi înoată până în afluenţi unde îşi depun icrele. Se hrănesc, în principal, cu mai multe feluri de crab şi peşti mici.
4.Păstrăvul brun se găseşte mai des în apele reci şi în apele curgătoare. Datorită aspectului său păstrăvul brun se poate adapta foarte bine mediul său şi este un maestru al camuflajului.
La fel ca şi păstrăvul curcubeu se hrăneşte în principal cu insecte, melci şi viermi.
Păstrăvul brun creşte la o lungime de până la 60 de centimetri
Carnea de păstrăv este fragedă, gustoasă si poate fi îndepărtată cu uşurinţă de pe os. Gustul peştilor depinde foarte mult de calitatea apei din habitatulul său.
