RECHIN
RECHIN
Denumire: RECHIN,
latina: Prionace,
engleza: Shark
Clasa: Chondrichthyes, are 8 ordine
Specii: 368
Forme de comercializare:
congelat (-18º C), trunchi; fileuri cu piele sau fara, cotlete, ambalat la bax 10- 20 kg,
Mod de prezentare: trunchi; fileuri cu piele sau fara, cotlete
Origine: Spania, Romania
Marime: trunchi – 5-7 kg/bucata, 7-12, 12-21,
Cotlete 180-250 g / bucata
Fileuri 2-5 kg /bucata
Mod de consum (preparare): gratar, prajit, la cuptor
Valoare nutritiva:-
Retete: vezi site www.DonMariano.ro
Este un peste rapitor.
Face parte din aceeasi clasa ca si pisicile de mare – Chondrichthyes.
Primii rechini au aparut acum 400 milioane de ani in oceanul planetar, in Devonian.
Sunt pesti cu scheletul cartilaginous si cu un corp aerodinamic.
Rechinii au 5-7 branhii pe fiecare latura a corpului, prin care se face respiratia.
Au pielea groasa, care-i protejeaza de leziuni sau paraziti, si le asigura o mai buna dinamica in mediul acvatic.
Dintii rechinilor sunt substituibili, se refac daca-i pierd.
Dimensiuni de mare varietate, de la rechinul pigmeu (traieste la mari adancimi) 22 cm pana la rechinul balena –15 m lungime si 18 to greutate.
Rechinul – Taur – innoata in ape sarate si dulci din zonele de delta.
Scheletul este cartilaginos, ca si la pisicile de mare, si elastic, un tesut mai usor si flexibil.
Mandibula nu este unita de craniu dar are o rezistenta foarte mare (deschidere mare a gurii).
Cartilajul botului este spongios si flexibil – atenueaza impacturile.
Rechinii se hranesc cu pesti, scoici, pasari, crabi, broaste testoase, foci, lei de mare, etc.
Cea mai mare parte a rechinilor produc pui mari si bine dezvoltati, sunt vivipari (ouale – icrele, se dezvolta in interiorul femelei, aceasta dand nastere la pui vii.
Altii sunt ovipari, isi depun icrele extern. Ouale sunt de obicei in interiorul unei cochilii, care le ajuta sa se prinda de roci, si stanci sau plante.
Dezvoltarea embrionara dureaza diferit de la o specie la alta, intre 6 luni si 2 ani.
La nastere unii pui au 1 metru lungime si sunt rapizi si capabili sa vaneze si sa se hraneasca ca si adultii.
Rechinii au simtul mirosului foarte dezvoltat, detectand in apa subsatnte in cantitati mici, cum ar fi sangele, orientandu-se catre prada.
Vazul mai putin dezvoltat, dar vad umbrele si luminile in apele intunecate.
Sunt sensibili la sunete joase.
Au o buna directionare auditiva.
Organele asezate lateral si pe bot percep stimuli electrici produsi de contractile musculare a pestilor ososi.
Cei mai periculosi rechini: marele alb, ciocan, tigru si rechinul albastru.
In bucataria asiatica, aripioarele de rechin sunt afrodisiace si scumpe.
Cartilajul rechinilor este excelent impotriva cancerului, antiinflamator.
Stimuleaza imunitatea.
Excelent pentru artrita si osteoporoza, bun pentru diabetici.
Sursa excelenta de fosfor si calciu.
Cel mai popular, pentru carne la noi, in Marea Neagra, rechinul albastru, vine din Marea Mediterana.
Ataca in permanenta: pesti, cefalopode, pui de foca, crabi, pasari.
Poate atinge 4 metri si peste 200 kg.
Poate innota de 3 ori mai repede decat un vapor.
Se consuma:
-in bucataria asiatica – aripioare, carne si cartilagiile
-cotlete si fileuri: gratar, cuptor, fript, afumat
Imediat dupa ce este prins, este depielat pentru a nu se dezvolta amoniacul.
