SAITHE
SAITHE
Denumire: SAITHE
latina: Pollachius virens
engleza: coalfish (or coley) and saithe
Familia: Gadidae (familia codului)
Specii: 60
Forme de comercializare:
congelat (-18º C), întreg, eviscerat, D/E (decapitat-eviscerat), bloc; fileu, IQF si interfoliat, ambalat la bax ~ 20 kg;
Mod de prezentare: intreg, eviscerat, D/E (decapitat-eviscerat), fileuri fara piele
Origine: Norvegia, Islanda,
Marime: intreg – 300 – 800 g / bucata
eviscerat – 300 – 800 g / bucata
fileuri – 200 – 400 g / bucata
Mod de consum (preparare): fiert, cuptor, pane, prajit
Valoare nutritiva: omega 3,vitamine, calciu, proteine
Retete: vezi site www.DonMariano.ro
Familia codului reprezinta 14 % din totalul pescuitului mondial.
Lungime maxima 130 cm, max.20-25 kg. Longevitate 25-30 ani.
Traieste aproape de fundul marii.
Depune icrele in februarie-aprilie, in estul Norvegiei, la adancimi de 200 metri la o temperatura de 6-8 C.
Puietul creste in apele de langa coasta pentru 2-3 ani si este imprastiat, in nord catre Marea Barent si in sud catre Marea Nordului.
Devine matur sexual la 5-10 ani si la 60-70 cm lungime.
Puietul se hraneste cu: crustacee planctonice si larve de peste.
Saithele adult este un pradator ce vaneaza crustaceele pelagice: hering, sprot, baracude si pui ale speciei proprii.
Saithele este gasit aproape de epave si instalatii petroliere.
Este vandut si proaspat pe gheata, sau congelat, sarat, uscat sau afumat.
Are carnea alba si putine oase.
De pe vremea vikingilor codul saithe a fost produs de baza al comertului din tarile nordice.
Icrele sunt vandute proaspete, afumate, conservate.
Contine foarte mult Omega 3, aproximativ 2 mg / 100 grame carne. Antioxidant, anticancerigen, previne infarctul miocardic. Ajuta cresterea copiilor, dezvoltarea fetusului.
Bogat in calciu, vitamine, proteine.
Usor asimilat de corp, 97 % asimilat usor.
