SALAU DE NIL

SALAU DE NIL

Denumire: SALAU de NIL
latina: Lates Niloticus
engleza: Nile perch

Familia: Latidae

Specii:-

Forme de comercializare:
congelat (-18º C), fileu fara piele;IQF, interfoliat, ambalat la bax 6 kg

Mod de prezentare: file fara piele

Origine: Africa

Marime: 100-200 g/ bucata, 200-400 g/ bucata, 300-500 g/ bucata, 500- 1000 g/ bucata

Mod de consum (preparare):grill, cuptor, prajit, fiert

Valoare nutritiva:-

Retete: vezi site www.DonMariano.ro

Salau de Nil este unul dintre cei mai mari pesti de apa dulce, ce poate ajunge la o lungime maxima de aproape 2 metri, si o greutate de pana la 200 kg.
Salau de Nil are culoarea argintie cu o nuante de albastru. Are un ochi distinctiv negru cu un inel galben.

Traieste in apele lacurilor, raurilor si fluviilor Africii: in Congo, Nil, Senegal, Nigeria, Tanzania, Uganda. Salaul de Nil a fost introdus in multe lacuri din Africa, inclunzand Lacul Victoria si lacul artificial Nasser. De asemenea se gaseste si in apele lacului Maryut in Egypt.
Media pestelui matur 121-137 cm, desi multi pesti sunt prinsi inainte de a ajunge la marimea asta.

IUCN considera lates niloticus una dintre cele 100 dintre cei mai mari pradatori. Un predator feroce salaul de Nil se hraneste noaptea cu pesti (incluzand propriile specii), crstacee si insecte.

Devin maturi sexual la varsta de 3 ani. In lunile martie – aprilie, femelele, in functie de marime, depun 100.000 – 300.000 de icre.

Introducerea in Lacul Victoria, a stimulat asezarea unor companii de pescuit aici.
In 2003, salaul a castigat 169 milioane de EURO in vanzari catre E.U.
Datorita pescuitului comercial excesiv se reduce specia.
Operatiile masive de pescuit ce aduc milioane de dolari au mutat multi oameni din slujbele traditionale in comertul cu pestele.

Carnea alba, slaba si foarte gustoasa se consuma fiarta, prajita, pane, gratar, cuptor.