SARDINA

SARDINA

Denumire: SARDINA,
latina: Sardina pilchardus,
engleza: Sardine or European pilchard

Familia: Clupeidae

Specii: 140 specii

Forme de comercializare:
congelat (-18º C), întreg IQF( congelat individual) sau bloc; ambalat la bax 10- 20 kg,

Mod de prezentare: intreg, bloc sau IQF

Origine: Spania, Maroc

Marime: 6-8, 8-10, 10-12, 12-14 bucati / kg

Mod de consum (preparare):gril, cuptor, prajit, marinat, sarat, afumat, conserve

Valoare nutritiva: minerale, omega 3, vitamine B2, B6, B12, calciu, magneziu, fosfor

Retete: vezi site www.DonMariano.ro

Sardinele au primit denumirea dupa insula Mediteraneana Sardinia, unde au fost ,in antichitate, din abundenta.
Lungime maxima: 25 cm, varsta maxima 15 ani.
Este un peste de banc, pelagic. Traieste in ape la adancimi de 25-100 m. Se gaseste in Marea Mediterana, Marea Neagra, Oceanul Atlantic.
Sardinele pot fi intalnite in mari, cat si in lacurile salmastre sau chiar in gurile raurilor si fluviilor.
Este un peste rapitor si se hraneste cu plancton, animale marine vii, pesti mici, crustacee, icre.
Depune icrele in marea deschisa sau aproape de coasta, producand 50.000-60.000 icre, cu un diametru de 1,5 mm.

Dintii lor sunt mai putin dezvoltati decat la celelalte scrumbii.
Spatele cenusiu sau albastrui, pe burta alb-argintiu.

Toamna sardinele migreaza in larg, primavera se apropie de coaste. Deplasarile sale sunt sezoniere si determinate de alimentatia sa, de momentele de reproducere si de conditiile termice.

Se vinde proaspata, congelata, sarata, afumata, conserve.
Sardina la conserva a fost inventata in 1820 de catre Joseph Colin, la nantes. El a avut idea sa inchida sardine in cutii de fier si apoi sa le sterilizeze, fiind in secolul XIX un produs de lux.
La noi conservele cu sardine vin din Spania si Maroc.