STRAVID

STRAVID

Denumire: STAVRID
latina: TRACHURUS TRACHURUS
engleza:
Horse mackerel

Familia: Carangidae

Specii: 140 specii

Forme de comercializare:
congelat (-18º C), întreg bloc; ambalat la bax ~ 20 kg,

Mod de prezentare: intreg,

Origine: Norvegia, Irlanda, Spania

Marime: 200-400 g/ bucata, 300-500 g/ bucata

Mod de consum (preparare): gratar, prajit, la cuptor, marinat, afumat, conserve

Valoare nutritiva: vitamine A, D si B12, acizi grasi Omega 3, fosfor,

Retete: vezi site www.DonMariano.ro

Stavridul traieste in toate zonele si marile: Marea Mediterana, Marea Neagra, Marea Azov, si in timpul iernii in Marea Marmara.
Corpul stavridului este alungit, acoperit cu solzi mici, capul este ascutit, gura mare, terminata, cu dinti numerosi marunti. Ochii pestelui sunt mari, cu o pleoapa adipoasa bine dezvoltata. Pe partea superioara a capului, de la bot si pana la prima aripioara dorsala, se intinde o creasta foarte ingusta. Culoarea spatelui este verde-maslinie cu pete intunecate, iar laturile si abdomenul sunt alb-argintii cu reflexe violacee.
Stavridul este un peste pelagic, care traieste in bancuri masive. Este un peste migrator, care ierneaza in Marea Marmara si in regiunea Bosforului, aparand in zona litoralului nostru in bancuri mari in aprilie-mai, unde sta pana toamna, cand se retrage in Marea Marmara.
Bancul de stavrizi se mentine in straturile superioare ale apei si nu coboara mai in adanc.

Se reproduce in mare in perioada iunie-august, cu maximum de intensitate in iulie.
Stavridul atinge maturitatea sexuala la varsta de 1-2 ani.
O femela depune 150.000-1.000.000 boabe de icre cu un diametru de 0,7-1 mm, de asemenea pelagice. Reproducerea are loc la o temperatura a apei de 18-26°C, la 20-80 mile de mal.

Stavridul se hraneste mai ales cu pestisori: hamsii, guvizi, sprot, crustacee marine si alte alge. Sosirea stavrizilor in zona litoralului nostru este precedata de bancurile de hamsii si aterine, pe care stavrizii le urmaresc de multe ori pana la tarm. In Marea Marmara si in Marea Mediterana, in unele zone bogate in hrana, stavridul atinge si 1 kg greutate.
Stavridul are lungimea obisnuita de 10-15 cm (circa 90gr) si cea maxima de circa 30cm (aprox 500gr), fiind raspandit in Marea Neagra, Marea Azovului, Marea Marmara, bazinul Marii Mediterane.

Carnea sa este foarte apreciata si se poate consuma in stare proaspata, sarata sau conservata indeosebi cu ulei si mirodenii.