TON

TON

Denumire: TON,
latina: Thunnus,
engleza:
TUNA

Familia: Scombridae

Specii: peste 48 de specii

Forme de comercializare:
congelat (-18º C), întreg, cotlete, IQF( congelat individual); ambalat la bax ~ 20 kg,

Mod de prezentare: întreg, cotlete, IQF

Origine: Spania, Asia

Marime: – 3-7 kg/bucata
- cotlete 180-250 g/ bucata

Mod de consum (preparare): crud, gratar, cuptor, afumat, conserve

Valoare nutritiva: vitamine D, omega 3, proteine

Retete: vezi site www.DonMariano.ro

Tonul este un peste pelagic care traieste aproape de suprafata apei. Are forma unui fus gros, ascutit la ambele capete. Are pielea groasa, corpul este acoperit de solzi. Culoarea albastrui inchis.
Este cea mai mare specie migratoare. Parcurge 6.000 – 10000 km.
Varsta maxima 15 ani, greutatea maxima 300 kg, lungimea maxima 3 metri.

Femelele produc pana la 10 milioane de oua, in functie de marimea lor. Se reproduc in lunile mai-iulie.
Au un ritm de crestere fantastic, in 3 ani agung la 100 cm si 16 kg.
Este matur sexual dupa varsta de 4-5 ani (120-140 cm si 30-40 kg).
Migreaza in cautarea hranei. Se hraneste cu: macrou, hering, stavrid, sardina. Ataca bancurile de pesti in grupuri mici, cu o viteza de pana la 80 km/ora.

Carnea tonului –functie de specie- are culoarea alba, si de la roz la rosu inchis.
Culoarea rosie este data de continutul mare de sange, mioglobina, (tesutul musculos contine cantitati mari de mioglobina).

Tonul are o mare importanata comerciala, datorita cererii enorme de pe piata, in special de pe piata asiatica.
Cel mai mare consummator de ton, in special cel cu carnea rosie, este Japonia, unde tonul rosu (Thunnus thynnus) ajunge si la 70 Euro/kg, pentru un ton.

Din cele 48 specii cele mai importante sunt 16 (8 din specia Thunus, 8 din familia Scombridae).
Toate 16 au denumirea comuna de ton.

Tonul rosu (Thunus thynnus) – blue fin – ajunge pana la 5 metri, 500-600 kg.
Tonul alb (Thunnus alalunga)
Traieste in toate marile si oceanele mai putin in zonele arctice.
Tonul in general se pescuieste 66% in Oceanul Pacific (~ 23 milioane tone), 21 % Oceanul Indian, 12% Oceanul Atlantic si 1% in Marea Mediterana si Marea Neagra.

Tonul are un continut mare de Omega 3, de proteine, vitamina D.
Este cel mai folosit in diete si usor de preparat.
Se consuma crud in (Japonia si Asia), gratar, cuptor, afumat, conserve.
Din blue fin (cel mai cautat si cel mai scump) se prepara sushi si sashimi.
Exemplare de 500 – 600 kg, ajung si la 100.000 $ la Piata de la Tokyo.
Sunt ferme in Spania, unde sunt prinsi si crescuti pana la sute de kg.

Skipjack – cea mai comuna specie, are carnea alba, este folosit pentru conserve.
Yellowfin – carne rosie, ajunge pana la 3 m si 250 kg.
Tonul alb (thuna alalunga) – 140 cm si 60 kg.

Primele conserve de ton au fost produse in USA, in 1903, din Albacore – ton alb, bonito, thunna alalunga – si a devenit imediat populara.

Cele mai importante tari producatoare de ton – pesti – cei mai mari Japonia 20% si Taiwan 12%, din totalul productiei de ton.
Apoi Indonezia, Coreea de Sud, Filipine, Spania, Franta, Ecuador si Mexic.